پیامک یا SMS که مخفف Short Message Service است، پروتکلی است که از طریق شبکهٔ موبایل، پیام متنی می‌فرستد. اولین SMS در سال ۱۹۹۲ از طریق یک رایانه به یک گوشی موبایل فرستاده شد و حاوی پیام تبریک سال نو بود



طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۹ در آمریکا به عمل آمد، هرماه به‌طور متوسط ۱۵۲.۷ میلیارد SMS توسط مشترکین خطوط تلفن همراه فرستاده می‌شد. یک مرکز تحقیقاتی در سال ۲۰۱۰ نیز اعلام کرد که ۷۲٪ مشترکین بزرگ‌سال آمریکایی SMS می‌فرستند.
اکنون چندین سال است که گوشی‌های هوشمند جای خود را میان مردم بازکرده‌اند به‌طوری‌که امروزه اکثر مردم از گوشی‌های هوشمند استفاده می‌کنند. در گوشی‌های هوشمند دیگر محدود به SMS برای فرستادن پیام متنی نیستید و می‌توانید از ایمیل، چت یا برنامه‌هایی مثل Viber و WhatsApp برای فرستادن پیام‌ها استفاده کنید. این برنامه‌ها چون از طریق اینترنت پیام می‌فرستند، هزینهٔ کمتری نسبت به SMS دارند. یا حتی برای بسیاری که هزینهٔ اینترنت را از قبل پرداخته‌اند، فرستادن پیام با این برنامه‌ها رایگان خواهد بود. علاوه بر این محدودیت‌های SMS در این روش‌های پیام‌رسانی وجود ندارند و کاربر می‌تواند پیام‌های بسیار طولانی به همراه عکس و فیلم را به‌راحتی ارسال کند و حتی مطلع شود که گیرنده، پیام را خوانده است یا نه
مزیت‌های پیام‌رسانی به‌وسیلهٔ اینترنت به‌گونه‌ای است که شاید بعضی‌ها چند سال قبل پیش‌بینی می‌کردند برنامه‌های پیام‌رسان اینترنتی مثل Viber جای SMS را بگیرند. ولی اکنون می‌بینیم هنوز هم SMS باوجود ضعف‌هایش یکی از پرکاربردترین روش‌های پیام‌رسانی است. لذا می‌خواهیم برخی نقاط قوت SMS که آن را باوجود قدیمی بودنش درصحنه نگه‌داشته است، بررسی کنیم.

کارآمدترین روش برای دسترسی به افراد

اگر به چند نفر SMS بفرستید، می‌توانید پس از چند دقیقه مطمئن باشید که اکثر آن‌ها پیامتان را خوانده‌اند. درصورتی‌که دیگر روش‌های پیام‌رسانی این‌قدر مطمئن نیستند. بسیاری از افراد ایمیلشان را ماه‌به‌ماه چک نمی‌کنند!

هر شخصی که گوشی موبایل داشته باشد می‌تواند SMS دریافت کند. ولی برای دریافت پیام از طریق دیگر برنامه‌های پیام‌رسان باید به اینترنت متصل باشد، برنامهٔ موردنظر در گوشی او فعال باشد، در وب‌سایت آن نرم‌افزار ثبت‌نام کرده باشد و در برخی موارد اشخاصی را به‌عنوان دوست پذیرفته باشد. گویا SMS از راه کوتاه‌تری به کاربران می‌رسد.

SMS برای همه است

SMS تکنولوژی است که هرکسی با هر گوشی موبایل از آن استفاده می‌کند. درصورتی‌که دیگر روش‌های پیام‌رسانی مخصوص افرادی است که گوشی‌های هوشمند داشته باشند. حتی برخی از گوشی‌های هوشمند مثل گوشی‌های Blackberry و Firefox OS ممکن است از برخی برنامه‌های پیام‌رسان اینترنتی پشتیبانی نکنند.

سامانه‌های پیامک گروهی

SMS را به دو نوع P2P (از شخص به شخص دیگر) و A2P (از یک برنامهٔ رایانه‌ای به شخص) تقسیم می‌کنند. نوع دوم برای تبلیغات و برای اطلاع‌رسانی‌های سازمانی استفاده می‌شود. برای مثال بانک‌ها به این روش می‌توانند تراکنش‌ها را به اطلاع مشتریانشان برسانند. A2P جایی است که پیشرفت تکنولوژی باعث پررونق‌تر شدن SMS شده است